Ovanliga bloggar

Vill man sticka ut med sin blogg så kan man nischa sig mot ovanliga ämnen. Det kan till exempel handla om spökhus eller ockulta fenomen. Det är sånt som folk gillar, omåttligt populära ämnen vilket man ser framförallt på TV och de serier om ockulta fenomen som folk följer varje vecka. Det kan alltså vara en anledning att ge sig på den här typen av ämnen. Andra ovanliga teman kan vara speciella intresseområden som man är ganska ensam om. Eller man kanske gillar att fota en viss typ av motiv. Bra! Gör en blogg med bilderna. Garanterat finns det andra med samma intresse och då har du redan en publik. När man vill nå ut med sina bloggar gör en del personer misstaget att sikta vitt och brett. Det är ingen bra strategi. Har man ett smalt intresse kommer man garanterat att nå en publik med samma smala intresse så det är positivt att nischa sig smalt.

Att beskära yttrandefriheten

Inom säkerhetspolisen har man lyckats lokalisera obehagliga bloggar med inriktning på terrorhandlingar. Skribenterna uppmuntrar till terrorhandlingar i Europa. Ytterligt obehagligt alltså. Det positiva med detta är att det är just bloggarna som avslöjar den här typen av kriminalitet. Det finns krafter i samhället som strävar emot censurering av internet. Det är en felaktig väg att gå. Även om man inte gillar allt som skrivs online så är det just öppenheten och yttrandefriheten som gör att man kan komma kriminella organisationer på spåren till exempel. I regel döljer sig mycket av kriminaliteten i sina egna nätverk inom de så kallade Dark Net. Det är sökmotorer och nätverk kodade så att man omöjligt ska kunna spåra vilka som ligger bakom det som skrivs. Där biter ingen censur. Att censurera för vanliga medborgare är således bara ett sätt att fördumma. Förr talade man om TVn som “dumburken”. Man menade att människor blev sittande som gapande fånar framför sina TV-apparater, och det kan väl ligga viss sanning i det. Att inskränka yttrandefriheten till exempel genom att förbjuda vissa bloggar, bidrar ytterligare till fördumningen genom att man tar ifrån människan hennes egna ansvar.

Censuren och demokratin

Yttrandefriheten på nätet måste bevaras. Som tidigare nämndes så kan man avslöja kriminella nätverk genom deras bloggar. Genom bloggarna kommer man de kriminella på spåren och kan avslöja deras planer. Man kan till och med få information som kan förhindra till exempel frakt av vapen över gränsen. Misstaget man gör när man tror att censurering av internet är en väg att gå är dels att man idiotförklarar vanliga människor och tar ifrån dem rätten att själva avgöra vad som är rätt och fel för dem. För det andra så förstör man alltså sina egna kontrollmöjligheter. Genom att informationen ligger öppet online så kan man följa händelseutvecklingen och räkna ut vad som är på gång. Detta med censureringen är på gång just nu i skrivande stund. En rykande het fråga. Den är dessutom viktig för oss alla eftersom det i slutänden handlar om vår demokrati. Vi ska alltså vara glada för att internet är fritt och välkomna alla bloggar, ovanliga och vanliga, obehagliga och fantastiska. Det är så demokratin ser ut.