Kombinera bloggen med Youtube

Om du vill tjäna pengar på nätet eller nå ut med en idé kan du kombinera en blogg med Youtube. Det är två olika slags plattformar som tillsammans kan hjälpa dig framåt.

Innan du startar

Det är många som helt och hållet har övergivit bloggen till förmån för Youtube. Om du är ”ny” på området, alltså om du precis beslutat dig för att starta en plattform på nätet för att antingen tjäna pengar eller nå ut med en idé, är det smart om du börjar med att skaffa dig mycket kunskap. Det är lite grann som att starta ett företag, börja träna eller få barn – det är alltid klokt att ta råd i förväg. Om du förresten ska få barn hittar du märkesbarnvagnar som Bugaboo hos https://www.bigbaby.se – där finns allt du behöver för barn och familj. Det är helt gratis att starta en Youtubekanal och kostar inte mycket att starta en blogg. Det svåra är att nå människor, att få besökare och visningar. Det är därför det är viktigt att du har kunskap om både produkter och marknadsföring i förväg.

Bloggen vs Youtube

Det startas fortfarande bloggar. Bloggarnas tid är inte, och kommer aldrig vara förbi. Men det är skillnad på en blogg och en Youtubekanal, på samma sätt som det är skillnad på ett hundmagasin och ett hundprogram på tv:n. De konkurrerar inte med varandra, utan kompletterar varandra. Om du ska fördjupa dig i ett ämne är det skrivna ordet mycket bättre, om du ska förklara något enkelt eller visa något, så är en film bättre. Det går också snabbare att se en film. Det är sällan artiklar blir virala och får miljontals läsare, såsom ett klipp. En blogg och en Youtubekanal kan snarare lyfta varandra – och därmed din ekonomi eller idé.

Rätt idé

Innan du startar en kanal eller en blogg bör du tänka igenom vilket ämne som du vill fokusera på. Ju mer du nischar dig, desto större chanser har du att lyckas. Om du tycker om teknik och mobiler, kan det till exempel vara smart att fokusera på särskilda appar som en utvald grupp kan tycka om. Då får du lättare att verkligen få besökare. Du måste också se till att ditt namn är ledigt, både som domännamn, Youtubekanal och på sociala medior. Det är viktigt att du har samma namn överallt, så att din idé blir ett ”märke”.

Kombinera bloggen och Youtube

För att nå ut behöver du skapa bra innehåll. Det räcker inte med att du gör några Youtubefilmer och skriver ett par blogginlägg. Du måste skriva flera längre och genomtänka artiklar – läsaren måste få något när den är på din sajt. På samma sätt bör du starta din Youtubekanal med ett par riktigt bra filmer, gärna tutorials om ditt ämne. För att bygga upp ditt märke arbetar du medvetet med att integrera bloggen och Youtube – länka och hänvisa till dem. Då kan du bygga upp en stor tittar- och läsekrets.