Bloggar om politik

Under valår är detta med politiken hetare en vanligt. Ingen lämnas oberörd. Under 2018 är sittande regering uppenbarligen livrädda för vad vanliga bloggare kan tänkas skriva om eftersom regeringen har kommit med olika förslag på lagändringar rörande censur. Tanken är att man ska inskränka yttrandefriheten. Under det senaste valet i USA hade politiska bloggar otroligt stort inflytande över valutgången och detta vill man alltså förhindra från Svenskt håll. Vanliga dödliga kanske inte bryr sig så mycket om politik, kanske inte alls. Men för människor som är intresserade av politiken i Sverige har de senaste åren varit något av “hela havet stormar”. Man märker detta bland annat på just bloggarna. De politiska bloggarna ses ‘även som ett hot mot politikerna själva eftersom man kritiserar fritt i bloggarna. Sanning eller ej, man uttrycker sig som man vill och detta tycker alltså inte politikerna är ok. Det blir väl så när man inte har rent mjöl i påsen.

Lagändring och censur

Något som man angripit hårt i politiska bloggar är till exempel nedskärningarna inom LSS, den personliga assistansen. Detta har drabbat privatpersoner och familjer hår och den ansvariga politikern var Åsa Regner. Tydligen upplevde denna minister att det blev hett om öronen när tangentborden i de politiska bloggarna smattrade för hon valde att fly fältet. Åsa Regnér fick toppjobb inom FN och detta under valåret 2018. Troligtvis hade hon väldigt tur som räddade sig iland från något som enligt politiska bloggar mest påminner om ett sjunkande skepp. De politiska bloggarna har större möjligheter att attackera orättvisor och felaktiga beslut än vad “gammel-media” har och det är också anledningen till att sittande regering vill strama åt yttrandefriheten. Sverigedemokraterna har motsatt sig denna lagändring och vill som enda parti i riksdagshuset genomföra en folkomröstning. Eftersom medborgarna i stort bryr sig allt för lite om politik så verkar denna allvarliga fråga gå de flesta förbi. De politiska bloggarna lyfter detta och därför utgör dessa en mycket viktig del av samhället. Att göra det straffbart att peka på orättvisor är en förödande utveckling för oss var och en.

Yttrandefriheten och pajasen

Ser man på språket i de politiska bloggarna så skräder de verkligen inte med orden. Det är som sagt en frihet de har i jämförelse med journalister hos vanliga medier som måste hålla god ton för att behålla jobbet. I de politiska bloggarna talar man om våra politiker som landsförrädare. Iregel förklarar man varför i sina bloggar, åtminstone om bloggen är någorlunda seriös och skriven av en skicklig skribent. Man kan få analyser av god kvalitet. Statsministern kallas för pajas. Kulturministern får ta mycket verbal pajkastning med sin bakgrund som programledare i Disneyklubben. Ofta belyser de politiska bloggarna verkliga saker som kan ha gått den vanlige medborgaren förbi. Till exempel hade man som framtidsminister Kristina Persson som berättat att hon blivit ihjälslagen i ett tidigare liv. Sånt här ger naturligtvis en humoristisk twist på texten i de politiska bloggarna. Med tanke på att det är valår kan det vara läge att klä ut dig med maskeradkläder när du går och röstar. I de politiska bloggarna hittar du gott om inspiration.