Viktigt att tänka på som bloggare

Att ha en blogg kan vara så seriöst som du själv vill att det ska vara. Om du till exempel endast vill blogga på sidan för skojs skull så behöver du till exempel inte investera allt för mycket tid, energi eller pengar på din blogg. Det är bara att skapa inlägg och att lägga upp dem på löpande band.

Men om du vill kunna tjäna pengar på din blogg eller vill nå en större publik så finns det ett antal olika saker som är bra att tänka på.

Stavning och nedbrytning av text

Detta kan låta väldigt tråkigt och faktum är att det kan vara det tills man blir van med det. Många väljer att “skriva som man pratar” när det gäller att blogga, och det funkar utmärkt till en viss gräns. Men om du använder slang som väldigt få människor är bekanta med så kan det göra det svårt att nå en större publik.

Försök därför att göra det till en vana att stavkolla dina inlägg innan du lägger upp dem. Det kan även vara en bra idé att dela upp ditt inlägg i mindre bitar om du tycker om att skriva längre inlägg. Du kan se hur andra personer har valt att dela upp sina texter genom att läsa deras bloggar, du kan hitta bloggar bland annat på Aftonbladet. Det är enklare för dina läsare att hänga med i läsningen om dina inlägg kommer i form av lättlästa bitar än en massiv vägg av text.

Lägg upp regelbundet

Om du vill att din blogg ska få regelbundna läsare så behöver du i i gengäld ge dina läsare regelbundna inlägg att läsa. Detta betyder inte nödvändigtvis att du måste lägga upp ditt inlägg vid exakt 48 timmar efter ditt förra inlägg. Men det kan till exempel vara en bra idé att lägga upp inlägg en viss dag i veckan så att dina läsare exempelvis kan förvänta sig ett nytt inlägg varje söndag.

Vikten av att använda originellt material

Det kan låta som en självklarhet att vara originell då bloggar i stort sett existerar enbart för att få ut sina personliga tankar om saker och ting, och vad kan vara mer orginellt än det? Men det är faktiskt inte allt för ovanligt att till exempel kopiera en annan bloggares inlägg eller att hämta inspiration från andra människors historier för sina egna inlägg.

Problemet med detta är att du kan tappa dina läsare om de kommer på dig med att göra detta, eller så kan du i vissa fall hamna i trubbel från skaparen av materialet. Det samma gäller för bilder och musik som är copyright skyddade.

Att ha kul

Det kan ibland vara så att man fokuserar allt för hårt på hur man får så många läsare som möjligt, så pass hårt att man glömmer bort varför man började blogga från första början. Se därför till att alltid ha kul när du bloggar och då du huvudsakligen gör det för din egen skull.