Hur du kan tjäna pengar på din blogg

Det finns ett antal olika metoder för dig att tjäna pengar på din blogg. De två vanligaste av dessa är dock reklam och affiliate-länkar, vilket är någonting som du kommer att kunna lära dig mer om i detta inlägg.

Hur reklam fungerar

Om du väljer att visa reklam på din blogg så får du vanligtvis en kod som du enkelt kopierar in på din blogg för att visa reklam. För det mesta så får du sedan betalt för varje klick den reklamen får från dina läsare. Denna typ av reklam kallas för PPC eller Pay Per Click och du kan läsa mer om den här. Reklam ger alltså sällan någon större betalning om du inte har ett stort antal läsare.

Detta betyder dock inte att det inte finns någon mening i att ha reklam på din blogg, talesättet “många bäckar små gör en stor å” stämmer väl och till slut så kan reklam leda till en rejäl utbetalning.

Hur affiliate-länkar fungerar

En affiliate-länk innebär att du samarbetar med ett företag för att hjälpa dem att sälja fler produkter. Du får då en speciel länk som du sedan lägger till i ditt inlägg för dina läsare att klicka på om de är intresserade av att köpa en produkt eller en tjänst. Varje gång som ett köp genomförs med den länk som du har angivit så får du sedan en viss procent av priset för produkten eller tjänsten.

Detta innebär att affiliate-länkar kan ge dig mycket bättre betalt än reklam om du har rätt sorts blogg för det. En blogg som handlar om hästar med en affiliate-länk för bildelar kan till exempel fungera lite mindre bra. Medans en blogg som handlar om datorer och teknologi med affiliate-länkar där läsarna kan köpa datorer och annan teknik förmodligen fungerar väldigt bra.

Så vilket alternativ bör du välja?

Som sagt så beror det en hel del på saker som vad just din blogg handlar om samt storleken på din publik. Det är inte så att det enbart finns affiliate-länkar för vissa ämnen, men det är enklare att få dessa samarbeten inom vissa industrier.

Det optimala är därför att använda sig av flera olika inkomstkällor. Alltså att använda sig av en kombination av reklam som inte stör dina läsare och att bli en affiliate med ett företag som är relevant för dig och din publik. På detta sätt så maximerar du inkomsten för din blogg.