Utbildningar för aspirerande bloggare

Det behövs egentligen ingen utbildning för att bli bloggare – det viktigaste är att man har en passion för sitt ämne och viljan att skriva. Om man satsar på att jobba med sin blogg heltid, och leva på den, kan det dock underlätta att gå vissa utbildningar som ger en verktygen för att skriva så bra inlägg som möjligt och marknadsföra sin blogg så effektivt som möjligt. Här tänkte vi tipsa om några kurser och utbildningar som kan vara till nytta om man planerar att starta en blogg.

Folkuniversitetet har till exempel en kurs som heter ”Att skriva för webb, blogg och twitter”. Det är också just detta som kursen lär ut – vad man ska tänka på när man skriver text som ska läsas på en datorskärm, snarare än på papper, och hur man lyckas med det personliga tilltal som är nyckeln till många bloggars framgång. Dessutom ingår det i kursen en del som behandlar hur man skriver korta och snabba texter, framförallt med inriktning på twitter. Kursen omfattar 24 timmar, fördelade på 11 veckor.

Vill man gå en längre och mer omfattande utbildning, finns till exempel en grundkurs i medie- och kommunikationsvetenskap vid Högskolan i Halmstad. Kursen omfattar en termins heltidsstudier, och handlar dels om kommunikation via bloggar och communities, dels om kommunikation i mer traditionella mediekanaler, som tv, radio och pressen. Under kursens gång får studenterna både lära sig teorin bakom att analysera sådan kommunikation, och prova på praktiska övningar som att faktiskt skriva texter. För att vara behörig till utbildningen måste man förutom grundläggande högskolebehörighet ha läst Historia A och Samhällskunskap A på gymnasiet. Den som vill kan också bygga på utbildningen med fortsättningskursen, som omfattar ytterligare en termins heltidsstudier.

Om man vill gå en utbildning som denna sistnämnda, som ges vid en högskola, kommer man att behöva kvala in till den med hjälp av sina betyg eller högskoleprovet. Vill man maximera sina chanser att komma in på den utbildning man är intresserad av ska man därför gå in på Hpguiden, där det finns mängder av resurser som hjälper en att prestera så bra som möjligt på högskoleprovet. Med en hög poäng på provet kan man vara säker på att man får gå den utbildning man vill, och därmed lära sig de saker som möjliggör en karriär som bloggare.